Wetenschappers kweken stotterende muizen

Alle nieuwigheden, wetenschappelijke onderzoeken, nieuwe theorieën, behandeligen, benaderingen en inzichten.
BSV is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de inhoud, en neemt geen standpunt daarover in.
Het is niet de bedoeling om hier therapieën te promoten !

Wetenschappers kweken stotterende muizen

Berichtdoor phunkinit2 » di 19 jul 2016, 10:13

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om stotterende muizen te kweken.

De muizen zijn door middel van genetische modificatie uitgerust met het gen Gnptab, dat bij mensen is gelinkt aan de neiging tot stotteren.

De muizen die het gen dragen, maken minder geluid dan hun gezonde soortgenoten en piepen met relatief veel tussenpauzes.

Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bekendgemaakt op de conferentie Neuroscience 2015

Gepiep

De onderzoekers analyseerden het gepiep van de genetisch gemodificeerde muizen met behulp van speciale software die ook menselijk gestotter kan herkennen aan het langzame spreektempo en het grote aantal pauzes. ​Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Stotterende mensen stoten in een minuut gemiddeld negentig verschillende klanken uit, terwijl niet-stotterende mensen er 125 produceren.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de genetisch gemodificeerde muizen tachtig klanken produceren per drieënhalve minuut, terwijl hun 'normale' soortgenoten in die tijd 190 vocalisaties uitstoten. Kortom: de dieren lijken te stotteren door het gen Gnptab.

Oorzaak


De nieuwe bevindingen kunnen wetenschappers mogelijk helpen om de oorzaak van gestotter bij mensen beter in kaart te brengen.

Het 'stottergen' Gnptab werd vorig jaar ontdekt door neurowetenschapper Dennis Drayna van het US Institute of Deafness and Other Communication Disorders.

Drayna vermoedt dat stotteren slechts gedeeltelijk wordt veroorzaakt door erfelijke factoren. "Op basis van een ruwe schatting denk ik dat ongeveer de helft van al het gestotter bij mensen wordt veroorzaakt door dingen die overerfelijk zijn", verklaarde hij vorig jaar in de Britse krant The Guardian.

Ongeveer vijf procent van alle kinderen stottert regelmatig. Bij het merendeel gaat de stoornis vanzelf over. Wereldwijd stottert ongeveer 1 procent van alle volwassenen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
bron : http://www.nu.nl/wetenschap/4149105/wet ... izen-.html
phunkinit2
 
Berichten: 32
Geregistreerd: zo 05 apr 2015, 10:45

Keer terug naar Nieuws over stotteren

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron