Spierverslapper baclofen helpt tegen stotteren ?

Alle nieuwigheden, wetenschappelijke onderzoeken, nieuwe theorieën, behandeligen, benaderingen en inzichten.
BSV is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de inhoud, en neemt geen standpunt daarover in.
Het is niet de bedoeling om hier therapieën te promoten !

Spierverslapper baclofen helpt tegen stotteren ?

Berichtdoor phunkinit2 » za 13 mei 2017, 10:50

WEESP - Het was niet echt waar hij op had gehoopt, toch is de Weesper verslavingsarts Pieter Bodewits blij met de resultaten van het onderzoek naar Baclofen als antidrinkmiddel. De spierverslapper blijkt mensen niet zozeer van de alcohol af te helpen, maar lijkt wel een goed middel te zijn tegen stotteren. Het British Medical Journal gaat hierover publiceren. Dat kan mooie gevolgen hebben.

De Universiteit van Amsterdam vroeg Bodewits' kliniek in 2014 om aan te haken bij een onderzoek naar Baclofen. Aanleiding hiervoor was een boek van Olivier Ameisen, cardioloog, lijfarts van de Franse oud-premier Raymond Barre en drankverslaafde.

Baclofen
Ameisen meldde dat de spierverslapper Baclofen hem van de drank had afgekregen. De UvA besloot aan de hand hiervan nader onderzoek te doen. Bodewits is het middel gaan voorschrijven aan een deel van zijn patiënten. Sommige kregen het medicijn, andere een placebo.

Stotteren
"Een van de deelnemers was een man die al dertig jaar een drankprobleem heeft en ernstig stottert. Ik trek voor hem altijd meer tijd uit omdat hij zo lastig uit zijn woorden komt." Of de man het echte medicijn kreeg of een schijngeneesmiddel mocht Bodewits zelf ook niet weten, maar hij merkte wel dat de man op een dosis van 90 mg. opeens vloeiend sprak. De proefpersoon zelf had dat niet eens door. "Maar de man was ook gestopt met drinken en daar kon het natuurlijk ook aan liggen. Toen we de dosis opvoerden, kreeg hij echter last van bijwerkingen. Zo ernstig dat hij besloot te stoppen met Baclofen. Het stotteren keerde terug en de drankzucht helaas ook. Hij nam opnieuw Baclofen - inmiddels durfden we wel te concluderen dat hij het echte medicijn kreeg - en opnieuw stopte het stotteren. Ik heb direct contact opgenomen met de UvA; die wilde er een 'case-report' van maken: een uitgebreide beschrijving over een uitzonderlijke casus. British Medical Journal gaat dat dit voorjaar nog publiceren."

Spannend, vindt Bodewits, want wat stotteren betreft lopen meningen over oorzaak en behandeling uiteen: "Als Baclofen werkt, toont dat aan dat stotteren een lichamelijke oorzaak heeft. Dan kan men Baclofen doorontwikkelen tot een antistottermedicijn met hopelijk minder bijwerkingen." Mooi, maar daar hebben zijn verslaafden niks aan? "Nou... in sommige gevallen blijf ik het voorschrijven. Het is niet het gehoopte tovermiddel, maar het vermindert drankzucht wel. En voor sommige verslaafden is minder drinken het hoogst haalbare."
phunkinit2
 
Berichten: 32
Geregistreerd: zo 05 apr 2015, 10:45

Keer terug naar Nieuws over stotteren

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron