Verhalenwedstrijd Wereldstotterdag 2012

Geplaatst op: 30/10/2012

Ter gelegenheid van Wereldstotterdag (WSD) 2012 organiseerden we een verhalenwedstrijd.
Iedereen die iets te zeggen had over stotteren, kon in de pen kruipen. Het genre stond vrij (poëzie, proza, essay…).
We kregen veel reacties. Op WSD zelf werden dan de prijzen uitgereikt.
Hier kan u kennismaken met de winnende verhalen en gedichten en ook de eervolle vermeldingen.
Heeft stotteren een invloed op uw leven gehad?
Schrijf een gedicht, een verhaal, een boek… en laat het ons weten!

Winnaar poëzie: Stefanie Adriaensens

Ik stotter, ook al hoor je dit niet
Ik stotter, ook al zie je dit niet
Ik stotter, ook al verwacht je dit niet
En ik stotter, ook al past dit je niet

Ik ben een stotteraar, ook al laat ik dat niet horen
Ik ben een stotteraar, ook al laat ik dat niet zien
Ik ben een stotteraar, ook al laat ik je niet binnenkijken
Weet jij wat het is om stotteraar te zijn misschien?

Download het volledige gedicht

Winnaar proza: Liesbeth Wyckmans

Ik weet het nog goed. Zaterdagmiddag om iets na twaalven, zag ik hem. Ik had hem meteen gezien en waande me in een droom. Dit kon toch niet… zou dit echt zijn?
Ik had er over gedroomd. Ik had er over gelezen. Ik had er menig film over gezien. Maar nooit had ik gedacht dat het realiteit zou kunnen zijn.
Knap was hij, niet op de kleffe manier met een hemdje boven zijn Ralph Lauren broek, maar met gewone jeans en T-shirt op de fiets.
Gelukkig was ik die dag alleen. Moesten mijn soulmates Heleen en Lieselotte erbij geweest zijn, hadden ze het onmiddellijk vastgesteld, alsof ze een diagnose zouden meedelen.
“Roos. We weten niet hoe we het je moeten vertellen. Het is niet gemakkelijk voor ons, maar we willen dat je weet dat we er altijd voor je zullen zijn!”
Om dan het onvermijdelijke verdict mee te delen: “Je bent verliefd.”

Eervolle vermelding: Frederik Vermander

Welkom, ik ben Frederik uw reisleider, in naam van Thomas Cook en Neckermann Service , wens ik U van harte welkom in Hotel … eerst en vooral ga ik zeggen dat ik wat trager ga spreken omdat ik af en toe een beetje stotter, nu ja U hebt toch tijd genoeg, U bent namelijk toch op vakantie :)

Ik was op mijn gemak en de gasten waren ook direct op hun gemak als ik af en toe wat stotterde.

Eervolle vermelding: Tinne De Voeght

Lien stottert al heel haar leven. Zolang zij kan herinneren. Al vanaf dat ze naar de kleuterschool ging, merkten haar ouders dat er iets niet klopte. De leerkrachten vroegen zich af of zij wel kon praten. “Natuurlijk kan zij praten, zij praat constant thuis” zei Liens moeder.
Wanneer Lien in de lagere school kwam, werd duidelijk wat er aan de hand was. Lien stotterde. Alles ging heel goed in de lagere school. Lien speelde heel normaal met haar vriendjes en vriendinnetjes. Ze had zelfs een “vriendje” op de lagere school.
Maar het harde leven moest nog beginnen.